Skip to content Skip to footer

Historie

De bovenzaal van Hotel de Oranjezaal aan de Kaasmarkt vormde het decor van een gewaagd plan dat geboren werd tijdens een schaatstocht naar Andijk op 2 februari 1917. De 17 aanwezigen besloten om in clubverband de edele lawn tennissport te gaan beoefenen. De Enkhuizer Tennisclub wordt opgericht op 13 februari 1917. De contributie bedroeg 8 gulden en de club telde 17 leden.

De eerste baan die in gebruik werd genomen was de rolschaatsbaan aan het West Einde achter de herberg Van Ouds Vianen. Deze baan bevond zich op de plek waar nu de meest westelijke gebouwen van Syngenta staan. Eén van de vijf locaties waar de club heeft gezeten.

Na veel omzwervingen kon de Enkhuizer T.C. in 1970 een tenniscomplex met 3 gravelbanen in gebruik nemen in het recreatieoord. De vereniging telde toen zo’n 300 leden. In 1979 gaf de gemeente Enkhuizen gehoor gaf aan de wens van de club om een grotere en betere accommodatie te krijgen. Het werd het tenniscomplex aan de Gouw. Een prachtige locatie die toen recht deed aan de wensen die er leefden binnen de vereniging.

Tenniscomplex ’t Rietbos telt inmiddels acht banen: vijf gravelbanen en drie kunstgrasbanen. De club is uitgegroeid tot zo’n 450 leden die spelen in verschillende categorieën. Door het hele jaar kan er getennist worden op zowel recreatief als prestatief niveau.

Enkhuizer T.C. organiseert ook vele evenementen. Zo wordt er wekelijks op maandagavond, woensdagochtend en vrijdagochtend tosstennis georganiseerd. Leden van de vereniging spelen roulerend onderling en vrijblijvend wedstrijden tegen elkaar. En dat allemaal gratis. Ook organiseert de Recreatie en Toernooi Commissie (RTC) een openingstoernooi, de donderdagavondcompetitie in voor- en najaar en het slottoernooi. Voor de jeugd organiseert de Jeugdcommissie het ouder/jeugd-toernooi.

Voor de prestatieve tennissers zijn er jaarlijks clubkampioenschappen voor alleen E.T.C.-leden, maar ook twee open toernooien. Allereerst het Haringstadtoernooi: het ‘veteranen’-toernooi voor de 35+-er. Het toernooi voor de categorieën 3 tot en met 8 wordt altijd gespeeld in september. Een ander bekend toernooi zijn de West-Friese Tenniskampioenschappen, beter bekend als de WFK. Ook hier wordt in de categorieën 3 tot en met 8 gespeeld, maar dan voor alle leeftijden. Kortom, zowel sportiviteit als gezelligheid gaan bij de Enkhuizer T.C. prima samen!

Ereleden en Leden van Verdienste

Onze vereniging kan alleen maar bestaan dankzij de inzet van veel enthousiaste leden. Met de benoeming tot Erelid tonen we de grote waardering aan deze vrijwilligers voor hun jarenlange werk en betrokkenheid bij de vereniging. Leden van verdiensten hebben zich jegens de vereniging bijzonder verdienstelijk gemaakt.

Ereleden van E.T.C.

  • Dhr. D. Lub
  • Mevr. M. van den Haak
  • Dhr. F. Verboom
  • Dhr. P. Stavenuiter
  • Dhr. T. Brugman

Leden van verdienste

  • Mevr. A. Viool-Delfgaauw
  • Dhr. G. van Galen
  • Dhr. R.C. Bos