Skip to content Skip to footer

Spelregels

Omdat padel een relatief nieuwe racketsport is, waarbij de regels soms net even anders zijn dan bij tennis, behandelen we hierbij de spelregels van padel.

De spelregels van padel lijken veel op de spelregels van tennis. De bal moet over het net en in het vak van de tegenstanders worden geslagen. Opslaan doe je onderhands. De bal moet tijdens het serveren eerst stuiteren achter de servicelijn voordat je serveert. Een groot verschil is dat je de bal na de stuit tegen de wand of muur mag laten komen en hem dan pas terug hoeft te slaan. Dit mag ook weer via de wand en levert verrassende rally’s op. Het scoresysteem is wel identiek aan dat van tennis. Meestal wordt om twee gewonnen sets gespeeld, met een tiebreak bij een 6-6 stand in games. Padel speel je bijna altijd in dubbel-vorm.

Opslag

Bij padel moet de service onderhands, waarbij de bal maximaal op de hoogte van je middel (navel), geslagen mag worden.  De eerste opslag sla je vanaf rechts, de opslag daarna vanaf de linkerkant van het veld. Je laat de bal één keer te laten stuiteren achter de service lijn en daarna sla je de bal ter hoogte van je middel.

De opslag moet zonder het net te raken direct in het diagonaal gelegen servicevak van de tegenstander stuiteren. De bal mag daarna de wand raken, maar niet het hekwerk (foutservice). De ontvanger kan kiezen om de bal terug te spelen voordat of nadat de bal de wand heeft geraakt. Zodra de bal correct in het servicevak heeft gestuiterd en correct is geretourneerd, komen beide speelhelften van 10x10m in het spel. Als de bal bij een eerste of tweede service het net toucheert en daarna in het correcte servicevak landt, wordt de opslag overgespeeld.

Puntentelling

De puntentelling van padel is hetzelfde als bij tennis, namelijk 15, 30, 40 en game. Ook bij padel moet je de game met twee punten verschil zien te winnen, dus bij de stand 40-40 (deuce) moet je twee opeenvolgende punten te winnen om de game te pakken. Bij padel speel je om twee gewonnen sets, dus wanneer de set stand 1-1 is, dan wordt er een derde set gespeeld om de winnaar van de wedstrijd te bepalen. Net als bij tennis is een set 6 games en wordt bij een stand van 6-6 een tie-break gespeeld. Een tie-break gaat tot 7 punten, met twee punten verschil.

Spelverloop

Tijdens rally’s mag de bal slechts eenmaal het speelveld raken. Een speler mag kiezen om de bal te laten stuiteren of hem te volleren. Als de bal stuitert moet dat gebeuren zonder eerst een wand of het hekwerk te raken, anders is het een fout. Nadat de bal heeft gestuiterd mag hij de wand of het hekwerk een of meerdere keren raken, voordat hij teruggespeeld wordt. De ontvanger mag de bal direct in het speelveld van de tegenstander terugslaan, of hij kan de bal via de achter- of zijwanden terugspelen.

Als de bal het hekwerk raakt, voordat hij over het net komt, is het een fout. Als de bal via het speelveld over de wand (4 meter) of hekwerk (3 meter) wordt geslagen is het normaliter een punt. Soms is er een regel die het spelers toelaat de bal van buiten de baan terug te spelen. Het spel gaat door met deze regels, totdat de bal tweemaal op het speelveld stuitert of een speler op een andere manier de regels overtreedt.

Deze informatie is afkomstig van de Padelbond.