Skip to content Skip to footer

Competitie tenniskids GROEN

Voorjaarscompetitie 2024 – team GROEN
Amarins (captain 2)
Anton
Evy
Febe (captain 1)

Teamindeling

Voor deze competitie is het belangrijk dat er minimaal 4 kinderen van de vereniging aanwezig zijn.

Tenniskids GROEN (10 t/m 12 jaar)

De competitie is een belangrijk onderdeel van tennis.

Uw kind “zit” op tennis, niet op tennisles.  Tennisles is een onderdeel van de sport, om te leren, om beter te worden en zo nog meer plezier uit de sport te halen.   Veel kinderen hebben alleen tennisles. En dit is leuk en gezellig in een groepje. Om beter te worden én om nog meer plezier te krijgen, is het belangrijk om vaak, vaker, vaakst te tennissen. De zogenoemde “tenniskilometers”. Met een vriendje/vriendinnetje. Meedoen met een toernooitje. En ook meedoen aan de competitie.

Wij willen u graag informeren wat deze competitie inhoudt;  De competitie wordt georganiseerd door de KNLTB. Elke vereniging kan hieraan meedoen, door inschrijving van teams. Belangrijk voor de jeugd is wel dat er een jeugdcommissie bestaat, anders kan de vereniging niet deelnemen. Gelukkig heeft ETC een jeugdcommissie.   De competitie vindt in het voorjaar én in het najaar plaats. Voor elke competitie dien je je op te geven. Hiervoor stuurt de jeugdcommissie aan iedereen een email voor opgave. Dit is gebonden aan een sluitingsdatum, omdat de inschrijvingen tijdig bij de KNLTB gedaan moeten worden.

Voor de jeugd t/m 12 jaar bestaat deze competitie uit de zogenoemde TENNISKIDS. De nadruk in deze competitie ligt vooral op leuke wedstrijdjes spelen, plezier hebben en vriendjes maken en is helemaal afgestemd op de leeftijd en mogelijkheden van kinderen. Daardoor leren ze razendsnel tennissen. Vier kleuren brengen de vooruitgang van een kind in kaart: BLAUW, ROOD, ORANJE en GROEN. Bij iedere kleur horen andere leeftijden, baangroottes en balsoorten. ETC heeft geen categorie BLAUW. Dit zijn heel jonge kinderen van <5 jaar.

De kinderen spelen op zondagochtend een aantal (korte) wedstrijden tegen kinderen van andere tennisverenigingen in de buurt.  Dit kan bij ETC zijn, of bij de vereniging in de buurt.

In de laatste fase, Tenniskids GROEN, bereiden de kinderen zich voor op het ‘hele baan’ tennis. Technieken en tactieken worden verder ontwikkeld, maar ook de atletische vaardigheden. In GROEN worden de wedstrijden langer en het competitietennis speelt een belangrijke rol.

Kinderen die in GROEN tennissen spelen met een langzame groene bal op een hele baan.

• Een competitiedag duurt ongeveer 3 uur.

• Kinderen spelen enkel- en dubbelpartijen.

• Een competitieteam bestaat uit minimaal 4 en maximaal 6 spelers.

• Jongens en meisjes spelen door elkaar en mét en tegen elkaar.

• Elke week speelt het team tegen een team van een andere vereniging. Er worden tijdens een competitiedag 4 enkelpartijen en 2 dubbelpartijen gespeeld. Het team dat aan het einde van de competitie op de eerste plek in de poule staat, is kampioen.

SPELREGELS:

  • In Groen speel je 2 sets om 4 gewonnen games met een verschil van 2 games (bijvoorbeeld 4 – 2 of 5 – 3). Een game win je door 4 punten te winnen. De puntentelling gaat als volgt: 15 – 30 – 40 – game. Bij de stand 40 – 40 geldt het Beslissend Punt Systeem: het winnende punt levert de game op. De ontvanger bepaalt vanaf welke kant de serveerder het punt moet spelen.
  • Je serveert om de game, mag bovenhands en onderhands. Je hebt twee servicepogingen.
  • Bij 4 – 4 in games speel je een tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten):
    • De speler die aan de beurt is om te serveren, serveert vanaf rechts voor het eerste punt. De tegenpartij serveert daarna vanaf links voor het tweede punt en vervolgens vanaf rechts voor het derde punt.
    • Iedere speler serveert daarna steeds voor twee punten. Eerst vanaf links en daarna vanaf rechts.
    • Er is een normale telling (1, 2, 3). Degene die het eerst 7 punten haalt, met een verschil van twee punten, wint de tiebreakDe set is dan gewonnen met 5 – 4. Na iedere 6 punten in de tiebreak moeten de spelers wisselen van speelhelft.
  • Als het 1 – 1 in sets staat, speel je een beslissende tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten).