Skip to content Skip to footer

Wat is padel?

Padel is de snelst groeiende sport in Nederland. Je speelt het met een padelracket en een bal en het lijkt eigenlijk wel een kruising tussen tennis en squash. In Spanje is padel op dit moment een van de populairste sporten. Padel wordt eigenlijk alleen gespeeld in dubbelvorm dus speel je altijd twee tegen twee. Het padelveld is rechthoekig met een afmeting van 10 bij 20 meter, omringt met glazen wanden en een hekwerk. De glazen wand mag gebruikt worden tijdens het spel, wat tactiek belangrijker maakt dan kracht. Hierdoor krijg je langere rally’s wat de sport erg leuk maakt.

Padelbaan
De baan is kleiner dan een tennisbaan: 20 bij 10 meter om precies te zijn. Elke speelhelft, gescheiden door een net, is verdeeld in twee servicevakken en een achterveld. Het speelveld is te vergelijken met een tennisbaan, maar dan kleiner en met een omheining van glas en hekwerk. Doordat het speelveld kleiner is, is deze sport ook geschikt voor ouderen.

Racket & ballen
Voor padel gebruik je een ander racket dan voor tennis. Het padelracket heeft geen snaren, maar is in zijn geheel van kunststof (carbon, fiber of grafiet). In het racketblad is een groot aantal gaten geboord. Het gatenpatroon is erg belangrijk bij padel. Het geeft je meer of minder controle, meer of minder power en kan ook voor het comfort belangrijk zijn. Het racket meet maximaal 45,5 x 24 centimeter en wordt met een koordje om de pols bevestigd zodat het niet kan rondslingeren. De bal die je gebruikt bij padel lijkt sterk op een tennisbal, maar is wat harder. De bal moet goed kunnen stuiten, officieel 135 tot 145 centimeter hoog als je hem van ver boven je hoofd (exact 254 centimeter staat in de regels) laat vallen.